De dokter van Anna’s nicht

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Laatst las ik dat Buckingham Palace liet weten dat prins Philip een nieuwe heup had gekregen en dat de operatie succesvol was verlopen. De 96 jarige echtgenoot van Queen Elizabeth voelde zich goed en kon beginnen met revalideren. Dat is mooi hé. Bijna honderd en dan nog een renovatie van de heup.

Zo’n succesverhaal is blijkbaar niet meer vanzelfsprekend. Ik zat gisteren tegenover Anna. Anna was aan het woord en ik kwam er met geen speld tussen. De 72 jarige nicht van Anna had klachten en ging naar de dokter: “dokter ik heb hier zo’n pijn”. De dokter zei “dat is de leeftijd”. De volgende keer ging de nicht weer naar de dokter “dokter ik heb toch zo’n pijn en hou het bijna niet uit” De dokter zei “u mag 8 paracetamol per dag nemen” De keer daarop ging nicht weer naar de dokter, “Dokter dokter ik kan niet meer, waarom stuurt u mij niet naar het ziekenhuis voor onderzoek”. De dokter zegt “het kan een lichte verstopping zijn in de halsslagader, maakt u zich nou maar niet te druk”. Majesteit, het was niet de leeftijd, ook niet de halsslagader, het was vooral een lakse houding van de dokter.

Nadat ik naar Anna had geluisterd dwaalde ik in gedachten een beetje af, want ook ik ken iemand die best wel erg ziek is, maar niet meer naar de dokter wil omdat het nare gevoel ‘er niet meer toe te doen’ net zo pijnlijk is dan de lichamelijke klachten. Zij is 54 en kreeg te horen ‘maar eigenlijk ben je gewoon een oude vrouw’, Maar vooral vond zij het vreselijk om te merken dat de dokter geen moeite wil doen om onderzoek in het ziekenhuis te laten doen. “Een neuroloog kan toch niets vinden” had de dokter gezegd. Majesteit, de vrouw noemde toch duidelijke klachten en de vraag ‘zou het lyme kunnen zijn’? De dokter antwoordde ‘nee die klachten passen helemaal niet bij lyme’. Majesteit, ik heb het nagezocht en die klachten passen wél bij die aandoening wat mevrouw had genoemd.

Triest hé

Ik ga maar weer eens verder, doei.

©missie M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.