Resomeren

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat is het toch warm en droog hé. Het zou de droogste zomer van de eeuw zijn of worden las ik. Poepoeh, overal is het gras dor, en de bloemen en struiken hangen slap.  Er mag geen verspilling van water plaatsvinden, niet uit de kraan en niet uit de beken. Ik zag verdorde rabarberbladeren en een triest bietenveld…zo dor en droog. In gedachten kon ik het gesnik van de boer horen.

Maar ik wil U al weken spreken over iets anders. Ik bleef het maar voor me uitschuiven, maar nu moet ik het toch echt kwijt.

Tot nu toe kon men kiezen tussen een begrafenis, crematie of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Nu komt er misschien iets nieuws voor ons land…iets wat tot nu toe verboden is: resomeren. Het zou niet schadelijk zijn voor het milieu. En veilig voor de mensen die dat werk doen. Zegt TNO na een onderzoek in opdracht van uitvaartorganisatie Yarden. In opdracht van Yarden dus. Gelooft U die uitslag van dat onderzoek? Ik niet. Yarden wil resomeren gaan aanbieden maar dan moet de wet op de lijkbezorging veranderd worden.

Bij het resomeren wordt het lichaam ondergedompeld in een waterbad met kalium-hydroxide.Of te wel loogzout. Dat bad wordt verhit tussen de 150 en 180 graden. Na drie of vier uur blijft alleen wat botweefsel, protheses en tanden over stond in de krant. Het lichaam is dan gereduceerd tot vloeistof en stoffelijke resten en blijft maar 3 % van het oorspronkelijke lichaamsgewicht over. Dat klinkt naar een redelijk agressief goedje.

Letterlijk stond in de krant: Het water dat na afbreking van het lichaam overblijft is, na aanpassing, geschikt om op het riool af te voeren. Daarna worden de botresten vermalen tot wit poeder”.

Majesteit, de vraag ‘wil je later begraven of gecremeerd worden?’ vind ik een redelijk gewone neutrale vraag. Het antwoord is altijd goed. Nu ligt dat straks anders. Niet de vraag ‘wil jij later geresomeerd worden?’ maar wel de vraag ‘vind ik dat goed dat jij geresomeerd word’. Het is niet voor niks tot nu toe verboden geweest….lijkt mij. Resomeren duurt ook langer dan cremeren en er zullen meerdere handelingen nodig zijn denkt een uitvaartverzorger uit Blerick.

Een uitvaartondernemer uit Grubbenvorst denkt dat nabestaanden er behoefte aan hebben een deel van het water dat overblijft na het resomatieproces willen bewaren, want, zo zegt hij: Ik citeer: Want dat iemand met het afvoerputje meegaat, kan ik me niet zo goed voorstellen. Maar als je na een resomatie een fles mee kunt krijgen, denk ik zeker dat mensen daar waarde aan zouden hechten”.

Majesteit….waar komt die fles te staan? Op de schouw op kamertemperatuur? Als dat water werkelijk klaar zou zijn om in het riool te kieperen…wat moeten ze dan nog met een fles van dat water? Dat water….is wel het een en ander aan toegevoegd en heeft wel het een en ander mee gemaakt.

Ik doe extra geen chloor in de wc-pot omdat het niet goed is voor het milieu. Ik gebruik liever een natuurlijker poetsmiddel. En omdat het al weken niet heeft geregend zijn wij met z’n allen zuinig met leidingwater en de boeren zijn zuinig want ze mogen geen water uit beken halen.

Men zal er zelf niet veel van merken neem ik aan, maar het water waar opa of oma in heeft gelegen…..dat water waar ze in lagen ‘te resomeren’….word daarna uitgekieperd door het riool. Oneerbiedig en Blurppp…blurp….

Majesteit, zeg tegen Uw zoon ‘Laat dit eerst tot de bodem goed uitzoeken en onderzoeken’ want ik geloof er niks van als men zegt dat dit goed is voor het milieu.

Dan ga ik nu mijn tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.