*Donorjacht

Lieve beste Majesteit,Ik zie het weer vaak op tv, hoor het op de radio, las het gisteren in de krant.
Het krantartikel luidde “BN-ers jagen op nieuwe donoren”. Erica Terpstra, Lange Frans, Giel Beelen, Nicolien Sauerbreij enz.enz. allemaal in actie voor een orgaanwervings
-actie. Omdat het deze week de “week van de donor” is willen ze zoveel mogelijk nieuwe donoren werven. 5,5 miljoen Nederlanders hebben hun orgaandonatie laten vast-
leggen. Ongeveer 1310 mensen wachten momenteel op een donororgaan. Majesteit, bent U al donor? Dan moet U ook nog eens deze week iemand anders donor maken.
Ik vind het zo dubbel. Tuurlijk hartstikke fijn als je iemand kan helpen. Ik vind het mooi als iemand geholpen kan worden en zijn/haar leven weer kan oppakken.Ik ben jaren bloeddonor geweest.
Maar die “orgaandonorjacht” van nu voelt zo opdringerig…
Het voelt alsof ik dan genomineerd word voor een fase waarin ik nog niet wil zijn….want er zijn zoveel mensen die wachten op een donororgaan. En ik kan daar wat aan doen.
Ik hoef mijn handtekening maar te zetten…terwijl ik mijn register jaren geleden al heb ingevuld én opgestuurd. Waarom nu weer dat “jagen”? Omdat er velen nog geen donor zijn? Het voelt alsof ik dan sneller op een omgekeerde “wachtlijst” word gezet….want er zijn zoveel mensen die wachten op een orgaan…en bij een wachtende rij word er toch gezegd….. “doorlopen aub”…want er zijn nog zoveel wachtenden voor U.
Als ik nu aan U zou vragen “is Friso al donor?” dan zou dat heel hard kil en cru zijn van mij…terwijl Friso korter bij zijn afscheid zou kunnen staan dan iemand die fluitend op zijn fiets staande word gehouden door het donorwervingsteam. Ik zou willen dat iedereen weer gezond is of gezond word…maar deze aanpak…ik heb er moeite mee…Ligt dat aan mij? Heeft U dat dan niet? Laat ik een ander voorbeeld noemen….Opa (?) zit in een ouderenwoning (waar mensen v.op een wachtlijst staan)…gelukkig te zijn…dan word opa opgenomen met longontsteking…hij hoopt gauw weer opgeknapt te zijn zodat hij naar zijn stekkie terug kan…en dan krijgt hij telefoon met de vraag of de woning van opa gauw vrij komt.
Sla me maar om de oren,kijk me maar scheef aan, mopper maar op me…ik kan het niet helpen….t’is mijn gevoel.Help me maar te overtuigen dat mijn gevoel het verkeerd ziet.
En mijn gevoel zegt “en nu slapen gaan”. Welterusten.
doeiiiiiii

4 reacties op “*Donorjacht

  1. Weer goed gezegd Missie.
    Er was bij “Moraalridders” een schrijfster die er net zo over dacht als jij, dat was jij toch niet hè?
    😉

  2. Mijn vader werkte vroeger op de ok…..
    Hij had het wel eens over orgaan donatie,maar was niet altijd even enthousiast,hij zei wel eens ,als jij een ongeluk krijgt en de koningin tegelijkertijd en jullie komen tegelijk zwaargewond de ok binnen ,dan ben ik bang,dat jij het niet ” red”
    Mijn vader is al 30 jaar dood en toch denk ik er altijd aan ,als ik die donor jachten zie,en hoor……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.