**De Glazen Koets

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik zag een foto van de opgeknapte Glazen Koets. Er is vijf jaar lang grondig aan gewerkt om het rijtuig (van bijna 200 jaar oud) op te knappen. Ik durf bijna niet te vragen wat deze klus heeft gekost, Want ik geloof niet dat er schroefjes van de goedkope bouwmarkt in verwerkt zijn….en ook niet stof van de weekmarkt.

U heeft in Uw koninginnen-loopbaan de goedkeuring gegeven om de Glazen Koets te restaureren. Het rijtuig heeft zeven ramen en het was de bedoeling dat het rijtuig weer gebruikt kan worden. Want dat rijtuig was het enige rijtuig dat de Gouden Koets kan vervangen…..maar deze parmantige leuke koets staat alleen maar reserve-koets te wezen….in het Louwman Museum in Den Haag.

Bij de goedkeuring voor restauratie had U besloten dat de restaurateurs de koperen springveren mochten weghalen omdat men niet echte lange afstanden meer zouden afleggen met de koets. Die koperen springveren waren de versteviging van de stabiliteit. Ik weet niet of U daar zo goed aan gedaan heeft. Stabiliteit is wel heel belangrijk want anders word men door elkaar gehusseld tijdens een ritje met de koets. En Koning Willem is toch best fors gebouwd…dan is versteviging van de stabiliteit toch geen overbodige luxe bij zo’n luxe koets.

Koning Willem I heeft de Glazen Koets in 1821 bestelt voor 16.000 gulden bij de Rijtuigenbouwer Pierre Simons uit Brussel. Die heeft de koets pas in 1826 afgeleverd. Het restaureren kost dus net zoveel tijd als het bouwen in deze tijd van moderne gereedschappen.

Of ze vaak is gebruikt weet ik niet maar in 1907 is ze het laatste gebruikt op Prinsjesdag.

Bij het huwelijk van Uw ouders in 1937 is het rijtuig gebruikt, en ook bij het huwelijk in 1966 toen U en prins Claus gingen trouwen is er mee gereden.

De met gouddraad geborduurde W mocht wel terug komen…maar wie gaat dat borduren? De witte rolgordijntjes mochten ook weg blijven. Dat is goed….als de klant door mekaar gehusseld word tijdens een ritje, dan hoeft daar geen gordijntje voor gesloten worden.

Ik vind deze koets echt heel erg mooi. Misschien wel mooier dan de Gouden Koets. Ja misschien weet ik dat wel heel zeker. En…Misschien toch beter als de Glazen Koets binnen blijft want ik moet er niet aan denken als die in botsing komt met een waxinelichthouder. Als U de Glazen Koets eens wilt gebruiken zodat die niet lang stil staat in het koetshuis….en dan richting bij-missie M-op-de-thee komt, dan maak ik plaats in de garage zodat de Glazen Koets niet aan de straat hoeft te staan en de kans bestaat dat een fietser te kort er langs af surft.

Doei.

©missie M.

2 reacties op “**De Glazen Koets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.